Elk jaar zijn er minstens vier wandelingen: de Valentijnswandeling, de Paaswandeling, de Herfstwandeling en de Poeke Zomerhappening.
Zo’n wandeling wordt uitgestippeld door Habitus-leden die er steeds op toezien dat de wandeling hondvriendelijk is. De natuur is dan uiteraard onze habitat: het strand, parken en bossen,… We proberen zoveel mogelijk in groep te wandelen maar zorgen er voor dat ook solitaire wandelaars hun weg vinden. Meestal is er een korte en een langere wandeling voorzien; elk zijn meug. Uiteraard verzorgen we ook de nodige catering en kan iedereen tussendoor of op het einde genieten van een hapje en drankje.
Om zo’n grote groep wandelaars met hun viervoeter heelhuids van start- tot eindpunt te krijgen, houden we ons aan volgende afspraken:
Wegcode
We respecteren de wegcode en zijn hoffelijk tegenover de medeweggebruikers. Waar er geen wandelpad is lopen we allemaal langs dezelfde kant van de weg om tegenliggers zoveel mogelijk plaats te gunnen. Ook wanneer er moet uitgeweken worden naar de kant van de weg om achterliggend of tegenliggend verkeer door te laten, wijken we uit naar dezelfde kant, meestal links (waar het kan).
Honden aan de leiband?
Waar een bordje expliciet aangeeft dat de honden aangelijnd moeten wandelen zorgen we ervoor dat de ze ook aangelijnd zijn. We blijven natuurlijk wel Belgen: maw waar loslopen niet verboden is, veronderstellen we dat het mag. Bij het inhalen of kruisen van andere weggebruikers roepen we de hond dicht bij ons of lijnen hem terug aan. Wie zijn hond los laat lopen doet dit op eigen verantwoordelijkheid. Elke geleider is en blijft zelf verantwoordelijk voor zijn eigen hond en voor de hond(en) aan hem toevertrouwd.
Veiligheid!
Zorg voor een goede hals- en leiband. Kijk na of de hond zich niet kan lostrekken (zit de halsband niet te ruim?) Bij honden die het niet goed kunnen vinden met andere honden, kan gevraagd worden om een hoofdtuig (cfr. Gentle Leader of Halti) te gebruiken.
Allemaal beestjes!
Langs beken en vijvers kan lokaas uitgelegd zijn tegen ongedierte, meestal ratten. Let er op dat je hond hier niet van eet. Bos en braakland herbergen ook parasieten zoals teken die zich maar wat graag aan jouw hond vastbijten. Zorg voor de nodige bescherming vooraf. Voor informatie hierover kan je terecht bij je dierenarts. Controleer de hond grondig na de wandeling. Onze lesgevers en ervaren geleiders/wandelaars zullen je hier graag bij helpen.