Bij Habitus zijn we altijd op zoek naar lesgevers.
Lesgevers die zich vrijwillig kunnen en willen inzetten om les te geven aan onze leden en hun hond(en).
Lesgevers die het hart op de juiste plaats hebben, die weten waarover zij spreken en die kunnen omgaan met honden en mensen. Vooral de kennis van en over honden is belangrijk.
Lesgevers die geen harde hand gebruiken en de honden volledig respecteren.
Lesgevers die geen angst of vooroordelen hebben voor of rond bepaalde rassen, groot of klein.
En natuurlijk, er zal een nauwe samenwerking zijn zowel met de cursisten als met het bestuur en de andere medewerkers van de school. Dus buiten de kennis van en over honden en de omgang met de geleiders, moeten het natuurlijk ook toffe personen zijn, teamspelers.
Instructeur, hondentrainer of mensencoach?
Een lesgever op een hondenschool werkt met mensen en eigenlijk ben je dan een coach of mensentrainer. Het is van belang dat je werken met mensen leuk vindt als je lesgever wilt worden. Daarnaast krijg je gratis en voor niets de enorm leuke honden erbij cadeau, waar je zo’n passie voor hebt. Het heet hondenschool en hondencursus, maar de baasjes worden getraind.
Wat doet een lesgever op een hondenschool?
Mensen komen met een hond naar de hondenschool met een doel; ze willen een goed opgevoede hond en als lesgever begeleid je deze mensen om hun doel te bereiken. Dat is soms niet eenvoudig, want je krijgt te maken met een diversiteit aan persoonlijkheden. Mensen die het allemaal al weten, mensen die blijven doorvragen, mensen die het beter weten, mensen die ‘ja maar’ blijven zeggen, enz.. Als je 1 op 1 mensen begeleidt, dan is dit vaak prima te doen, maar heb je een groep van 6 cursisten met 6 verschillende persoonlijkheden, dan wordt er nogal wat gevraagd van de lesgever die voor die groep staat. Hoe zet je iedereen aan het trainen met hun hond en zorg je voor trevenden baasjes en honden? Laten we eerlijk zijn: Er zijn leuke en minder leuke kanten aan het lesgeversvak.
Wat moet je in huis hebben?
Van de lesgevers wordt verwacht dat ze:
- goed kunnen luisteren
- vakkennis hebben over datgene waarover ze les geven
- een goede feedback kunnen geven
- goed kunnen communiceren
- duidelijk en helder de lesstof kunnen overbrengen
- kunnen omgaan met allerlei verschillende mensen met hun eigen persoonlijkheden
- en naast dit alles natuurlijk ook nog de honden en hun hondentaal kunnen lezen en in de gaten houden
Daarnaast is de wisselwerking tussen mens en hond van wezenlijk belang. “Mijn hond doet het niet, hij snapt er niks van, hij vindt het niet leuk, hij heeft vandaag geen zin…” Die uitspraken zeggen vaak meer over de persoon die met de hond werkt, dan over de hond zelf. De hond doet het niet omdat bijvoorbeeld de cursist dit niet goed begeleidt. De hond snapt het niet omdat de cursist het waarschijnlijk niet snapt of het niveau van de oefening voor de hond te hoog gegrepen is. De hond heeft er geen zin in omdat misschien de cursist een hele zware werkdag heeft gehad en de gedachten er niet bij kan houden, waardoor de hond liever gaat snuffelen. De hond heeft vandaag geen zin omdat de cursist misschien niet lekker in z’n vel zit. Verzin ze maar er is zoveel uitleg mogelijk waarom iets niet zou lukken. En je werkt dus wel met die geleiders op dat moment, voordat je met hun hond aan de slag kunt gaan.
Naast het kunnen werken met mensen is het ook nodig dat je minstens basiskennis hebt over honden en hondentaal.
Al met al is lesgever zijn dus een vak, waarvoor kennis en kunde noodzakelijk zijn om dit goed ten uitvoer te brengen. Je wil tenslotte ook dat mensen jou en/of jouw hondenschool aanbevelen aan anderen.
Stage
Een stage als lesgever bij de hondenschool is zeker geen overbodige luxe. Ervaring opdoen met verschillende mensen en honden en het leren zien van hondengedrag is noodzakelijk om later zelfstandig te kunnen lesgeven. Probeer je blik te verruimen en loop stage bij verschillende lesgevers, en maak kennis met elk hun eigen stijl van lesgeven. Leer vooral hoe jij het straks wil aanpakken, zoek je eigen weg. Kennis opdoen is niet hetzelfde als iemand kopiëren. Leer van je eigen en andermans fouten en tekortkomingen en werk aan een professionele uitstraling.
Vergeet niet om je regelmatig bij te scholen. Lesmethodes en leerprincipes zijn ook aan verandering onderhevig. De mensen die 25 jaar geleden een opleiding hebben gevolgd en niet open staan voor nieuwe impulsen in dit vak, zitten vaak vastgeroest in oude ideeën en principes en dat is natuurlijk zonde. Kijk en luister ook naar ideeën en visies van anderen waar je niet achter staat. Een open blik en een open mind zorgen voor verdere ontwikkeling van jou persoonlijk. Een goede uitleg waarom jij deze lesmethode hanteert kan waardevol zijn. “We hebben het altijd al zo gedaan en het werkt” is een dooddoener.
Overigens is het ook voor je cursisten heel leuk en inspirerend als je af en toe met nieuwe ideeën en oefeningen komt. Dat houdt je lessen interessant en divers.